E-ainete ohtlikkus



          ♦ Allergilised reaktsioonid

värvid: E102, E104, E110, E120-124, E132-133, E128, E140, E153, E155 (tomatipasta, kartulikrõpsud, juustud, kondiitritooted, marmelaad, karamell, lastetoidud, jogurt, gaseeritud joogid, mahlad);
konservandid: E200, E210, E211 (naatrium bensoaat), E212, E221-224; E230-232, E239, E250-251 (kuivatatud aed- ja puuviljad, tärklis, želatiin, marmelaad, povidlo, keedis, vein, mahlad);
antioksüdandid: E311-312; E320-321 (närimiskummid, šokolaadikompvekid, pumat, lisandid salatitele, hapupiimatooted);
Glasuurid, vahu tekke takistajad, magusained: E951(aspartaam).
 Mao-soolestiku haigestumised, düsbakterioos
värvid: E103, E105, E111, E121, E123, E125-126, E130-131, E142, E152, E154:
konservandid: E220-226, E228, E233, E242, E250-252, E270;
antioksüdandid: E311-313, E320-322, E330, E338-341 (koorevõi, kreemid, tordid, pirukad, küpsised, õlid, supid, pähklid, keekside segud);
stabiliseerijad, tihendajad: E407, E450, E461-466;
emulgaatorid: E501-503, E510, E513, E527;
maitse- ja lõhnatugevdajad: E400-405, E407, E447, E450-454, E461-466 (juustud, kreemid, kokteilid, desserdid, jogurtid).
♦ Neeru- ja maksahaigused
värvid: E171-173 (kartulikrõpsud, jäätis, puuviljamahlad);
konservandid: E230-232, E250-252 (tsitruselised, vorstid, konservid, juustud);
stabiliseerijad, tihendajad: E407, E447, E450;
antioksüdandid: E320-322;
emulgaatorid: E510, E513, E527;
maitse- ja lõhnatugevdajad: E620, E621 (naatriumglutamaat);
glasuurid, vahutekketakistajad, magusained, kobestajad: E952 (naatriumtsüklamaat).
♦ Nahahaigused
värvid: E104, E131-133, E151, E160 (marmelaad, karamell, jogurtid, lastetoidud);
konservandid: E231-232, E239;
antioksüdandid: E310-312;
glasuurid, vahutekketakistajad, magusained, kobestajad: E951 (aspartaam).
♦ Üliaktiivsus
värvid: E102, E104; E107, E129, E132, E151 (marmelaad, karamell, jogurt, lastetoidud).
♦ Suhkruhaigus
glasuurid, vahutekketakistajad, magusained, kobestajad: E951 (närimiskummid, gaseeritud joogid).
♦ Katarakt, glaukoom
maitse ja lõhna tugevdajad: E621 (naatriumglutamaat) (kõik liha- ja kalatooted, kartulikrõpsud, pakisupid, puljongid).
♦ Epilepsia
glasuurid, vahutekketakistajad, magusained, kobestajad: E951(aspartaam).
♦ Arteriaalse vererõhu tõus
värvid: E154 (suitsutatud ja soolatud kala);
konservandid: E250, E252.
♦ Vere kolesteroolitaseme tõus
antioksüdandid: E311, E321-322.
♦ Unetus, raevupuhangud
konservandid: E211 (naatriumbensoaat).
♦ Peavalu
konservandid: E250-251;
maitse- ja lõhnatugevdajad: E621 (naatriumglutamaat);
glasuurid, vahu tekke takistajad, magusained, kobestajad: E951(aspartaam).
♦ Depressioon
glasuurid, vahutekketakistajad, magusained, kobestajad: E951(aspartaam).
♦ Osteoporoos
stabiliseerijad, tihendajad: E450.
♦ Köha
konservandid: E220.
♦ Astmahood
värvid: E124;
maitse- ja lõhnatugevdajad: E621 (naatriumglutamaat).
♦ Vähk
värvid: E102, E103, E105, E110-11, E121, E123-126, E128, E130-131, E142, E152, E153 (limonaadid, jäätised, marmelaad, karamell, jogurt, lastetoidud, džemmid, želee);
konservandid: E210, E211 (naatriumbensoaat), E212-216, E219, E230-232, E239-240, E249-252, E280-283 (viinerid, sardellid, vorstid, sink, konservid, marineeritud heeringas, kala, molluskid, kalamari, koorevõi, margariin, kompvekid, gaseeritud joogid);
antioksüdandid: E311;
stabiliseerijad, tihendajad: E447;
glasuurid, vahu tekke takistajad, magusained, kobestajad: 924 a-c, E951 (aspartaam), E952 (naatriumtsüklamaat), E954 (sahhariin) (kastmed, ketšupid);
oksüdeerijad: E311, E320-321.
► Venemaal on eriti ohtlikeks lisaaineteks nimetatud(149, 275): E102, E104, E110, E120-124, E127-129, E131-133, E142, E151, E153-155, E173-175, E180, E214-217, E219, E226-227, E230-231, E233, E236-240, E249-252, E296, E320-321, E620-621, E627, E631, E635, E924 a-c, E926, E951-952, E954, E957. Täielikult on keelatud: E212, E123-124, E127-128, E173, E240, E216-217, E622.

Toiduvalmistamisel kasutavad tavapärased looduslikud ained:

E100 (kurkumiin), E109 (vitamiin B2), E140 ja E141 (klorofüllid), E153 (taimne süsi), E160–171 (karoteen, paprikaekstrakt jt looduslikud värvained), E260 (äädikhape), E270 (piimhape), E296 (õunhape), E300 (askorbiinhape ehk C vitamiin),E330 (sidrunhape), E353(merevaikhape), E500 (söögisooda), E900 (meevaha).
 SOOLTEVÄHKI TEKITAVAD EMULGAATORID.
polüsorbaat E-433
karboksüülmetüültselluloos E -466
Kunstlikud magustajad: aspartaam, sahhariin, ksülitool suklaroos, neotaan, advantaam, alitaam, stevia 
Närvisüsteemi kahjustab E 924 - kaaliumbromaat - pagaritoodetes
E 320, E 321 - antoksüdandid.  Euroopas keelatud, Jaapanis keelatud juba 1958.a. Soodustavad vähi teket söögitorus, tõstavad kolesterooli, kahjustavad endokriinsüsteemi.
E 300 + E 211 - askorbiinhape+bensoaad, nende koosmõjul tekib mürgine ühend benseen, mis kahjsutab maksa. Sisaldub ka õlles.